ZELENJAVNA JUHA Z RIŽEVIMI REZANCI, ŠITAKI GOBAMI IN DIMLJENIM TOFUJEM

 

Zelenjavna juha z riževimi rezanci s svojo polnino okusov nudi pravo pravcato razvajanje v diverziteti okusov in barv različne zelenjave. V tokratnem loncu skuhamo raznoliko sezonsko zelenjavo, ki jo imamo na voljo ali pa natanko to, ki smo jo v našem receptu za vas izbrali mi. Kombiniramo lahko različne gomoljnice in drugo zelenjavo, saj nas bo vsaka izmed njih s svojo dimenzijo okusov popeljala v svoj svet. Zelenjavna juha je odlična v kombinaciji s kuhanimi riževimi rezanci ter šitaka gobami. Ob raznoliki barvitosti zelenjave, gob in riževih rezancev pa dokončen pečat v zaokrožanju vseh dimenzij okusov naredi ravno dimljen tofu. Le-ta slavi po svoji pestrosti antioksidantov, hranljivosti in kakovostnih beljakovinah. Z vsemi svojimi zdravilnimi in okusnimi lastnostmi pa popestri že sicer barvito, raznoliko ter zdravo zelenjavno jed, ki napolni še tako nenasiten gurmanski želodček.

Potrebujemo:
sojino omako Tamari
dimljen tofu
riževe rezance
šitaka gobe
peteršilj
ingver
česen
paradižnikovo mezgo
janeževa semena
sol
poper
korenje
brstični ohrovt
mlado špinačo
svežo mlado čebulo
svež rdeč feferon
popečene lešnike

Priprava:
Pripravili smo pravo omami jušno osnovo v katero smo dodali bogat izbor sezonske zelenjave, šitaka gobe za dodatno aromo in riževe rezance za bogat vir ogljikovih hidratov. Za pripravo te juhe predlagamo, da ne uporabljamo dodatnega olja, saj s tem juha postane lahkotnejša.

1. Za jušno osnovo v mešalniku zmešamo dva stroka česna, za palec svežega ingverja, sojino omako Tamari, 2 žlici paradižnikove mezge, janeževa semena in poper. Dodamo vodo in zmešamo jušno osnovo.
2. Korenje, gobe šitake in brstični ohrovt kuhamo na pari. Korenje in šitake kuhamo 4 min, bolj nežno zelenjavo kot je špinača ali mlad brstični ohrovt kuhamo maksimalno 2 min, zato da ohranimo hranilno vrednost zelenjave.
3. Za svežino in okus poparjeni zelenjavi dodamo sveže narezano mlado čebulo, in drobno nasekljan svež rdeč feferon ter peteršilj. Za hrustljavost pa dodamo pražene in narezane lešnike.
4. Juhi dodamo predhodno kuhane riževe rezance in narezan Grashkin dimljen tofu, ki ne potrebuje dodatne obdelave, lahko pa ga po želji popečete.

Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Lara Pirc
Keramika: Tri lukne

#dimljen tofu #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable