ŽAR SENDVIČ Z DIMLJENIM

TEMPEHOM

Ob želji po poletu na luno se ob tokratni pripeki in poplavi obedovanj v zavetju hladovine drevesnih krošenj ali miline zvezdnega neba, obračamo na vse tiste navdušence za pripravo in kurjenje ognja, peke na žaru, takšnih in drugačnih piknik obredov in druženj, da se s črnimi rokami, zadimljeni do amena in z iskrivim pogledom, hvaležno stegujete po na ognju pečenih dobrotah. Na svoje najdražje boste naredili poseben vtis v svojih kulinaričnih mojstrovinah pečenja in sestavljanja v nebo vpijoče gurmanske sendvičarkse radosti ter dosegli neverjeten efekt za malo dela in ob tem imeli več časa za uživanje ob "basanju", druženju, nazdravljanje in kramljanju. Žar sendvič z dimljenim tempehom ne samo da izgleda bombastično, pač pa prav takšen tudi je! Mariniran in pečen dimljen tempeh ne zadovolji samo najbolj prefinjenih brbončic pokuševalca, pač pa tudi zahtevnega vizualnega esteta, saj se ob pogledu nanj začnemo topiti ob pomisli na prvi ugriz. Tokratni sendvič z marinirano različico sojinega "steaka" ne da samo parira svojim mesnim polbratom, pač prevzema vodstveno štafetno palico ob odskoku v hedonističen, zdrav, fit in nabrit jutri!

Sestavine:
Kimchi
dimljen Tempeh
bageta
celi lističi kodrolistnatega ohrovta
rdeča čebula
česen
svež timijan
svež peteršilj
Tamari omaka
BBQ omaka
gorčica
rjav sladkor
rdeča paprika

Marinada za tempeh:
Tamari omaka
3 stroki česna
svež šopek timijana
svež šopek peteršilja
BBQ omaka
gorčica
ščepec rjavega sladkorja

Priprava:
- Vse sestavine na drobno sesekljamo in zmešamo v marinado ter s polovico marinade premažemo cel blok dimljenega Tempeha.
- Bageto prerežemo na polovico in oba dela premažemo s preostalo polovico marinade. Rdečo papriko narežemo na debelejše trake, pripravimo liste kodrolistnatega ohrovta, na trakce narezano čebulo in Kimchi.
- Papriko popečemo na litoželezni ponvi na ognju, dodamo lističe kodrolistnatega ohrovta. V ponev dodamo mariniran tempeh, in ga cca 3 min pečemo, da se marinada lepo rjavo zapeče.
- Pečeni polovici baget namažemo z majonezo, nanjo položimo pečene trakove paprike, liste ohrovta in na trakove narezan pečen Tempeh, dodamo sveže trakce čebule in Kimchi.

Pa dober tek :)!

Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Sara Bunjevčević

#tempeh dimljen #kimchi #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable