TATAR IZ BUKOVEGA OSTRIGARJA

 

Slastne, smrtonosne, čarobne, opojne in skrivnostne. Skozi zgodovino so gobe pridobile različni sloves, veljale so tako za hrano kot za sovražnice. Ljudje so se v času evolucije homo sapiensa očitno preveč narežali in to je nekoga zmotilo. Danes si ne znamo več predstavljati kulinarike brez klobučarjev. Poleg raznovrstnih arom, tekstur, oblik in barv nam postrežejo visoko dozo mikro hranil, mineralov in še en kup drugih učinkovin.

V čast gobjemu kraljestvu vam namenjamo recepturo, ki je sestavljena iz svežega bukovega ostrigarja, dimljenega ostrigarja Oyster Jerky in druge kombinacije dodatkov in začimb. Začinite lahko osnovo po lastnem okusu, priloge dodajte tiste, ki jih imate na voljo v hladilniku ali pa se obrnite na grashkino delikateso. Fantje in punce imajo zagotovo kakšen skriti ferment. ;)

Bukov ostrigar premažemo z olivnim oljem, dimljeno papriko, česnom ter pečemo 45 min na 180 C. V procesor dodamo Oyster Jerky, suh paradižnik in zmeljemo do grobo mlete teksture. Želimo ohraniti cele koščke v masi.
V maso bukovega ostrigarja vmešamo nasekljan timijan, kapre, šalotko, Dijon gorčico, olivno olje, sol in poper.
V okroglem modulu oblikujemo maso ali pa z žlico serviramo na krožnik.
Za priloge izberemo vam ljube dodatke. Spodaj v tekstu lahko preverite kaj so naši sezonski izbranci.

Sestavine:
- 500g svežega bukovega ostrigarja
- 30g Oyster Mushroom Jerky - dimljeni bukov ostrigar
- 30g suhega paradižnika v olivnem olju
- 2 stroka česna
- svež timijan
- 1 čajna žlička Dijon gorčice
- ½ čajne žličke dimljene paprike
- ½ žlica sušenih Kelp alg
- 1 čajna žlička kaper
- 1 majhna šalotka
- 1 žlica olivnega olje
- sol, poper


Priloge:
- Koruzni toast z bučnimi semeni
- Majoneza iz fermentiranega belega fižola
- Kimchi - fermentirana sezonska zelenjava
- Piklana čebula z rdečo peso

Avtor: Martin Rojnik
Foto: Lara Pirc
Keramika: Tri lukne

#oyster jerky #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable