ŠPAGETI S PATEJEM IZ BUKOVEGA OSTRIGARJA IN ŠPARGLJI

Pomladno naravnano vandranje nas zopet odnaša v Italijo, natančneje proti Bologni, iz koder izvira tako imenovana omaka “bolognese”, ki nekoliko spominja na na našo hišno polivko. Tokratno italijansko klasiko ne bo krasilo mleto meso, pač pa mleta goba bukov ostrigar, ki predstavlja našega nagrajenega prvaka med vsemi grashkinimi produkti - Pate. Njegova glavna sestavina, bukov ostrigar, znižuje in uravnava holesterol, deluje protivnetno, vsebuje antioksidante ter ogromno bioaktivnih sredstev, minerale, rudnine, vitamine in še. Poleg bukovega ostrigarja pa se v slastnem Pateju bohotijo še sladek krompir, muškatna buča, čebula in začimbe. Če bi radi zase in za svoje najdražje pripravili hitro pripravljen, slasten in med ljudmi sila priljubljen obrok, je ta jed prav za vas. Le kdo bi se lahko uprl špagetom z omako iz slastnega bukovega ostrigarja in šparglji.

Potrebujemo:
namaz iz bukovega ostrigarja - Pate
šparglji
koruzni špageti
sol
česen
paradižnikova mezga
veganski parmezan


Priprava:
1. Koruzne testenine kuhamo 20 min v slani vodi.
2. Na drobno narežemo tri stroke česna, le-taga popražimo na olivnem olju, zalijemo z 2 dcl paradižnikove mezge in dodamo Pate. Vse skupaj dobro premešamo in na kratko pokuhamo.
3. Šparglje blanširamo 2 min v slani vodi, nato jih damo pod ledeno vodo, da se ne razkuhajo.
4. Šparglje na koncu vmešamo v prej pripravljeno omako, vanjo dodamo kuhane testenine in postrežemo z naribanim parmezanom.

Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Lara Pirc
Keramika: Tri lukne

#pate #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable