Fermentiramo
z Anito ŠumerZimsko rovarjenje je prineslo nova sodelovanja. Graškogorski svet samoimenovanih modrecev je povabil k ustvarjanju Anito Šumer in njen ljubljeni projekt Sourdoughmania . Skupaj bomo predstavili nove pekovske in polpekovske kreacije. Odkrivali bomo regijo, nove polnovredne rastlinske okuse in vam zaupali serijo receptur. Širok izbor delikates vam bo na voljo, če boste spremljali podvige Graška protagonistov in bogato knjižnico receptur Anitine knjige Drožomanija


Da bi bolje razumeli Anitino ozadje in zakaj se je tako ogrela za pekovske kreacije z drožmi, nam je zaupala nekaj iskrenih odgovorov:


Zakaj ravno peka z drožmi? Zakaj nisi raje postala maratonska tekačica?

Drožomanija je projekt, ki sem ga začela ob podpori in spodbudi pokojnega moža Saša in iz ljubezni do njega. Oba sva imela zelo rada kruh in ko so Sašu odstranili žolčnik, mu je kruh s pekovskim kvasom začel povzročati težave. Ker se kruhu nikakor nisva želela odpovedati, sem po spletu in v knjigah iskala način, kako pripraviti kruh brez kvasa, da bo imel še vedno mehko sredico in hrustljavo skorjico. Po resnici – kruha s pekovskim kvasom nisem pekla nikoli, saj sem se takoj zaljubila v naravno vzhajalno sredstvo – DROŽI. Te sem odkrila že leta 2012 in od takrat pečem samo z njimi. Pa ne le kruh, tudi druge slastne slane in sladke drožbrote!


Kakšno je ozadje tvojega kislega prijatelja Rudla?

No, ta kisel prizvok mi prav nič ne diši. :) Sicer Rudl ni sploh nič kisel. Brez njega ne bi bilo drožomanije. Krepak je, saj je z mano že od začetkadrožomanije, pa me še nikoli ni razočaral. Ni bil prvi, je pa moj zadnji! Seveda govorim o svojih drožeh! Priznam, prve droži mi niso uspele. Takrat še nisem vedela, kako skrbeti zanje, da jih ohranim pri življenju. A se nisem predala. Vzgojila sem druge – svojega Rudla iz ržene moke in postane vode. Rudl ima že na tisoče potomcev po Sloveniji in svetu, hranijo pa ga tudi v prvi knjižnici droži na svetu – v St. Vithu v Belgiji. Z velikim veseljem svoje znanje in Rudla delim z drugimi, da bi drožomanija zajela čim več ljudi in bi ljudje spet jedli zdrav in okusen kruh. Tak, kot so ga pripravljale tudi naše babice, tudi moja. Droži si lahko vzgojite tudi sami, potrebujete le kakovostno moko in dobro vodo ter malce potrpežljivosti. Z Rudlom pečem dvakrat do trikrat na teden in to mu je zelo všeč, kar naraste od veselja, ko ga nahranim. Takrat ve, da bo nastalo nekaj drožastičnega! Če ga pustim na hladnem predolgo, pa mu ni najbolj všeč – prav kiselkast in zaspan postane. A nič za to, hitro ga spet prebudim. Kliknite tukaj, če tudi vi želite pripraviti svoje droži.


Kaj je tvoja osnovna izobrazba? Menda nisi pek? In Anita, kam vse to pelje?

Morda boste presenečeni, če vam povem, da sem po izobrazbi univerzitetna diplomirana prevajalka in profesorica angleškega jezika. A tudi to znanje mi pri mojem delu, ki se je iz domače kuhinje preselilo tudi v vaše, še kako koristi. Peka z drožmi je postala način življenja, ki sva ga s Sašem rada širila med ljudmi, in v spomin nanj bom s tem nadaljevala. Skupaj sva pripravila več kot 80 delavnic, ki se jih je udeležilo več kot 1500 ljubiteljev peke. Svoje znanje pa delim tudi v tujini, kamor me vse pogosteje vabijo. Več o mojih poteh z Rudlom si lahko ogledate tukaj.

Vse to pelje v smeri čudovitega drožastičnega potovanja v svet peke z drožmi in raziskovanja drugih oblik fermentacije. V smeri še več knjig, še več navdušenih ljubiteljev droži v Sloveniji in po svetu, v še več delavnic. V smeri raznolikih navdihujočih in izpopolnjujočih sodelovanj s podobno mislečimi ljudmi, ki spreminjajo svet na bolje, kot je na primer ravno tole najino skupno fermentiranje Graška X Drožomanija.


Je postal kruh tvoja ljubezen, način izražanja?

Priznam, da sem se našla v peki z drožmi. To je postala moja meditacija, sprostitev, možnost, da se umetniško izražam in hkrati delim svojo strast in navdušenje do te zdrave in slastne peke z vami. Verjamem, da jo boste vzljubili tudi vi.


Verjamem, da jo boste vzljubili tudi vi. In si kmalu kot jaz ponavljali: "Brez droži mi živeti ni." Pa brez izdelkov Graška na teh drožbrotah tudi ne ;)


Naj zaključim še v svojem drožastičnem slogu in vam kličem:

Naj droži,


Anita ŠumerZa bolj poglobljeno in doživeto izkušnjo spremljajte dogajanje na naši spletni strani in socialnih kanalih Facebook in Instagram


Kje lahko drožite z Anito:

FB-stran: Anita Šumer

IG: @sourdoughmania

www.drozomanija.si