SPIRALE Z NAMAZOM

BUKOVEGA OSTRIGARJA

Tokrat se nam je zvrtelo od nežno fermentiranega pšeničnega testa in vseh spiralnih vzorcev pred nami. Razmišljali smo, potem še po naše tuhtali, grizli si nohte, kaj mazljivega bi tokrat nanesli na to subtilno pekovsko poezijo. Rešitev je bila v naši hišni delikatesi. SESTAVINE 

Za fino drožastično testo potrebujete:

300 g pšenične bele moke (do 150 g lahko nadomestite tudi s pšenično polnovredno moko)

180 g ovsenega napitka

30 g puhastih in mehurčkastih droži

6 g soli

20 g sončničnega olja


Za slasten nadev:

200 g ali 1 kozarček namaza iz bukovega ostrigarja, pečene buče in sladkega krompirja (npr. Pate iz Graške Gore). Seveda so možne tudi druge poti in sicer lahko pripravite domač ragu iz gob z veliko karamelizirane čebula in hokaido buče. Prav tako boste zadeli z rikoto iz tofuja. Slednjega zdrobite v procesor, dodate nekaj čebule šalotke, pest kaper, sol, poper in nekaj kapljic limone.


Za okrasitev:

Solni cvet, sveže mleti poper. Kič boste hitro dosegli s prvim spomladanskim cvetjem.

TESTO  

Vse sestavine za testo, razen olja, zmešamo v homogeno zmes. Pokrijemo in pustimo približno 20 minut, nato nežno vmasiramo olje. Morda bo na prvi pogled izgledalo, da testo ne bo sprejelo toliko olja, ampak kar potrpežljivo. 


S par urnimi ročnimi triki bomo ugnetli prijetno voljno in mehko testo.


Na sobni temperaturi ga pustimo pokritega počivati, da se lepo sprosti in nekoliko naraste. Za vsaj 30-40 odstotkov.


Nato ga lahko v primeru daljše fermentacije prestavimo na hladno čez noč. Tako bo postalo testo še laže prebavljivo in okusnejše. Ta podaljšan način je tudi meni najbolj pri srcu.

OBLIKOVANJE 

Lahko pa ga takoj razvaljamo, premažemo z namazom, narežemo na 8-10 rolic, širine pribl. 2 cm, prestavimo jih v dobro namaščen pekač in ponovno pokrijemo.


Pustimo jih vzhajati, da se podvojijo in so puhaste. PEKA

Spečemo jih v prej ogreti pečici brez ventilacije na 180 stopinjah pribl. 20-30 minut, da lepo porjavijo.Pogumno z rokami rolice razdelite med vaše ovčice,

Anita in MartinP.s. Če jih boš zdrožil/-a, naju označi v objavi Graška Mountain Farm in Anita Šumer - drožomanija .

Obvezno jih podeli še s kom, bodo še boljše vzhajale ;)


P.s.s Za več podobnih kulinaričnih akrobacij sledi obema profiloma.