REGRATOVA SOLATA S CHIKOM

 


Za nami sta pomladno enakonočje in prvi pomladni dan, ki sta nas dokončno predramila v bolj topel del leta. V Grashki smo letošnjo pomlad navdušeno pričakovali in jo pozdravili z odprtimi rokami, saj iz obdobja zimske energije ledvic končno prehajamo v obdobje energije jeter. Za podporo slednjih divja zelenjava, ki jo naberemo na travnikih in vrtovih v zgodnje pomladnih dneh ni samo zelo okusna, pač pa tudi zelo zdrava popestritev jedilnika. Tokratna solatna skleda s fermentiranim čičerikinim blokom - Chikom predstavlja energijsko poln, hkrati pa zdravi in prečiščevalni obrok, ki s svojo popestritvijo okusov prepriča še tako zahtevnega jedca. Glavni gradnik našega izdelka Chiko je ekološka čičerika, ki jo z mlečnokislinskimi bakterijami fermentiramo in ga s tem naredimo lažje prebavljivega. Z dodanimi konopljinimi semeni pa smo zvišali stopnjo esencialnih maščob, zaradi česar je bogato hranilen za vse generacije, športne in delovne ljudi. Tokratno solatno skledo poleg regrata bogatijo še sveži špinačni listi, motovilec, kuhan krompir in Chiko.

Potrebujemo:
regrat
špinača
motovilec
krompir
mlada čebula
bio fermentiran čičerikin blok - Chiko
bučno olje
bučna semena
Dijon gorčica
sol
poper
jabolčni kis
strok česna

Bučni preliv:
Bučno olje, pražena bučna semena, Dijon gorčica, sol, poper, jabolčni kis, strok česna. Vse sestavine zmešamo v blenderju in konsistentnost poljubno uravnavamo z dodajanjem vode.

Priprava:
Operite regrat, špinačo in motovilec ter skuhajte krompir v olupku. Na solatno mešanico zložite še topel krompir narezan na kolute in narezane kocke Chiko bloka, za svežino poljubno dodajte redkvice ali mlado čebulo in prelijte z bučnim prelivom.

Pa dober tek ;)

Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Lara Pirc
Keramika: Tri lukne

#chiko #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable