Proteinska solatna skleda s tofujem klasik

 

Tokratnemu merjenju moči ob predaji štafetne palice zdravja, smernice narekujejo poseganje po sezonski, doma nabrani ali kupljeni zelenjavi, sestavljeni v slastno poletno skledo, nadgrajeno z basmati rižem ter klasičnim tofujem. V naši Grashkini ekipi se nam ob pomisli na solatno skledo s popečenim klasičnim tofujem neustavljivo prikrade nasmešek na usta in zavibrira srce. Ker vsi vemo, da se aktivno ljudstvo na dnevni ravni sooča z raznolikimi izzivi ter šampijonskimi sposobnostmi stopanja ciljem naproti in osvajanja kariernih vrhov, je tovrstna sestavljena skleda kot nalašč za kosanje s tempom delavne vneme vsakdana. Solatno skledo s klasičnim tofujem priporočamo vsem tistim posameznikom, ki se življenja lotevajo skozi prizmo vizionarstva, kreativnosti, aktivnega in teleščku podpornega utripa.

PROTEINSKA SKLEDA:

polnozrnat italijanski riž
ingver
česen
luštrek
mešana solata
mlado korenje
tofu
čebula
rdeča paprika
limone
meta
bučna semena
bob ali fižol

PROTEINSKI RIŽ:

Za aromatičen riž prepražimo na olivnem olju ingver in česen. Uporabimo vrsto fižola, ki vam je na voljo in ga pražimo za dodatno karamelizacijo. Mi smo uporabili kuhan bob iz trgovine Zrno do zrna. Dodamo riž in zalijemo z dvakratnikom vode. Na koncu dodamo luštrek ali druga sveža zelišča. Kuhamo na minimalnem ognju cca 20 min.

PAPRIKIN MOUSSE:

V pečici pečemo rdečo papriko, čebulo, bučna semena, česen do zlato rjave barve. Vse skupaj zmeljemo v možnarju, dodamo olivno olje, limonin sok, sol, poper, svežo meto in drobnjak.

PEČENO KORENJE:

Mlado korenje kuhamo v slani vodi max 5 min, da se rahlo zmehča. Ohladimo ga v ledeni vodi, da ohrani barvo in da ustavimo kuhanje.
Lahko ga dodamo mrzlega v bovlo, ga začino z malo olivnega olja in soka limone. Odličen je tudi pečen v ponvi.

SOLATA:

Pripravimo mešanico raznobarvnih zelenih solat, iz mešanice le-teh, ki jih najdete na vrtu, pri bližnjemu kmetu ali lokalni tržnici.

TOFU:

Tofu popečemo na ponvi do zlato rjave barve. Začinimo lahko s tamari omako, janežem in poprom. 

Vse skupaj svojemu estetskemu čutu primerno zložite na globok krožnik, skledo ;). In slasten tek dragi naši!


Avtor: Martin Rojnik

Tekst: Kaja Rojnik

Foto: Lara Pirc

#tofu klasik #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable