PROTEINSKA SKLEDA S KLASIČNIM TEMPEHOM IN BROKOLIJEM

 

Soobstajanja v tokratnem medkulturnem gurmanskem kotlu narekujejo riž, sojin tempeh in brokoli. Te tri najpogostejše sopotnice naših uživaških popotovanj postavljajo temelje lahkega in v nebo vpijočega obroka. Saj veste, riž v kombinaciji z brokolijem in tempehom ni razveseljiv barvni kontrast samo za naše oko, pač pa tudi nerazdružljiv tandem v hrustljavo - mehkih, polnih ter nevtralnih okusih. Brokoli namreč velja za eno bolj zdravih vrst zelenjave in je za razliko od sestre cvetače tudi znatno bolj intenzivnega in začinjenega okusa. K slednjemu pa se kot protiutež lepo poda tempeh s svojo izrazito čvrsto strukturo in rahlim priokusom zemlje.

Za začimbno mešanico potrebujemo:

česen
svež ingver
koriandrova semena
janež
limonino travo
muškatni orešček
sol
poper

Ostale sestavine:

1 šalica polnozrnatega italijanskega riža
brokoli
olivno olje
tempeh klasik
tamari omaka
sladki sirup
balzamični kis
šalotka
marelice
bučna semena

1. korak: Na olivnem olju pražimo česen in ingver, dodamo preostalo začimbno mešanico in skupaj prepražimo. Dodamo šalico riža in dve šalici vode ter kuhamo 25 min na zmernem ognju.
2. korak: Tempeh narežemo na kocke, pečemo na olivnem olju do zlatorjave barve, nato dodamo šalotko in marelice, na kratko pražimo in na koncu zalijemo s sladkim sirupom, tamari omako in kisom. Pražimo do sijoče karamelizacije.
3. korak: Brokoli v malo slane vode na kratko pokuhamo z malo dodanega jabolčnega kisa. Obdržati namreč želimo prožnost, hrustljavost in voljnost brokolija.
4. korak: Na koncu čez sestavljeno jed posujemo poprej popražena bučna semena.  
5. korak: Uživajte in naj vam tekne!

Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Lara Pirc
Keramika: Tri lukne

#tempeh #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable