Predpriprava za 110 g turbo sladkih droži
(za najboljše vzhajanje obogatenega testa; skupno pribl. 26 ur):
1. korak: zmešamo vse, pokrijemo in pustimo, da se podvoji (pribl. 10-15 ur):
10 g vode
5 g sladkorja
10 g aktivnih in puhastih droži
25 g bele pšenične moke
2. korak: dodamo, zmešamo, pokrijemo in pustimo, da se potroji (pribl. 8-10 ur):
10 g rjavega sladkorja
15 g vode
35 g bele pšenične moke
TESTO ZA GIBANICO:
(okrogel pekač premera 26 cm)
110 g sladkega drožnega nastavka od prej
300 g pirine polbele moke
150 g ovsenega napitka
6 g soli
30 g sladkorja
30 g ruma
1 noževa konica kurkume
pol žličke naribane limonove lupinice
20 g sončničnega olja
PRIPRAVA TESTA:
V ovseni napitek nacufamo sladki nastavek, dodamo limonovo lupinico, sol, sladkor, rum in kurkumo. Vse to primešamo k moki in ugnetemo srednje mehko in voljno testo.
Pokrijemo nepredušno in po kratkem počitku npr. 10 minut nežno vmasiramo še olje. Če se nam testo upira, počakamo še malce in ponovimo vajo.
VZHAJANJE TESTA:
Testo pustimo pokrito v posodi, da naraste za polovico, nato ga razvaljamo v velikost pekača in pustimo približno 4 cm roba, ki ga zapognemo po stenah pekača.
NASVET:
Uporabi ravno prav velik model z dvignjenim robom.
Nato lahko testo dobro pokrito prestavimo na hladno za podaljšano vzhajanje in izboljšano prebavljivost.
Lahko pa ga takoj po valjanju napolnimo z nadevom in privihamo robove navzdol na nadev in vzhajamo še kakšne 4-7 ur, da postane puhasto.
PEKA:
Potem pa gibanico spečemo v prej ogreti pečici na 180 stopinjah približno 1 uro.
NADEV:
430 g fermentirane čičerikine rikotte
190 g svilnatega tofuja
10 g ruma
60 g sladkorja
1 žlica limonovega soka
1 žlička naribane limonove lupinice
Vse sestavine zblendamo v precej tekočo zmes, a brez skrbi, med peko se bo nadev lepo utrdil zaradi bogate vsebnosti škrobov v čičerini rikotti.
Sfermentirani pozdravi,
Anita in Martin
P.s. Če jo boš zdrožil/-a, naju označi v objavi Graška Mountain Farm in Anita Šumer - drožomanija
P.s.s. Za več podobnih kulinaričnih akrobacij sledi obema profiloma.