PITA CHIKITA


PITA CHIKITA

Pita s fermentiranim blokom čičerike - Chiko je odlična tako topla kot hladna. Narezana na kose spominja na jugoslovanski ponos - stari dobri burek, ki je primerna jed za čisto povsod in kadarkoli. Vendar pa tokrat domačo skuto nadomesti slastni čičerikin blok - Chiko. Čičerika namreč vsebuje do 25% beljakovin, veliko rudnin (kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor), od 50 do 60% ogljikovih hidratov in približno 5% maščob. Čičerika s svojimi zdravilnimi učinkovinami čisti prebavila in spodbuja delovanje ledvic z odvajanjem vode. Zaradi vsebnosti beljakovin  pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, saj vsebuje visoko vsebnost folne kisline in magnezija. Pripravite jo lahko za razna druženja za kosilo ali večerjo. Odlično se bo obnesla tudi kot hladna jed na zabavah ali piknikih.

Kremno polnilo:

fermentiran blok iz čičerike - Chiko
česen
muškatni orešček
sol, poper
olivno olje
2 sojina jogurta
limona

V mešalniku zmešamo fermentiran blok iz čičerike - Chiko, 3 stroke česna, 2 sojina jogurta, sok ½ limone, sol, poper, muškatni orešček, sol in olivno olje. Dobiti moramo kremasto tekočo maso.

Za pripravo potrebujemo:

pekač
vlečeno testo
olivno olje


Pečico segrejemo na 180 C. Pekač namažemo z olivnim oljem. Na dno pekača položimo 2 nivoja vlečenega testa. Prelijemo z nekaj kremne mase, ki jo z žlico lepo prerazporedimo čez celo površino testa. Nato izmenično polagamo po eno plast testa in premažemo z maso, dokler ne pridemo do zadnjih dveh plasti testa, ki jih zopet položimo skupaj na vrh pekača, testo lepo zarobimo, premažemo z zadnjim delom mase in pito preluknjamo z nožem ali vilico do dna, da se nam med peko ne napihne.


Pečemo cca 30 min, dokler se vrhnja plast ne lepo zlato-rjavo zapeče.

Avtor: Martin Rojnik

Tekst: Kaja Rojnik

Foto: Lara Pirc

Keramika: Tri lukne


#chiko #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable