Pirina pita z lešnikovo in pomarančno kremo

Od fermentiranega pirinega testa, do pomarančne kreme brez sladkorja, do čičerikine Rikotte s Sevniškimi lešniki. To kremasto in krhko božjast, to norost v sebi, ne privoščimo nikomer.   


KRHKO TESTO
(za kvadraten pekač s stranico 21 cm):

250 g pirine bele moke

70 g ovsenega napitka

5 g soli

30 g puhastih in mehurčkastih droži

80 g sončničnega olja


Priprava testa:

V ovsenem napitku raztopimo sol in puhaste ter mehurčkaste droži, prilijemo k moki in na hitro ugnetemo v drobtinice. Postopoma prilivamo olje in ponovno hitro pregnetemo, ne želimo namreč žilavega testa, takšno namreč ne bo krhko.


Fermentacija:

Nepredušno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi vsaj 15 ur, da fino sfermentira, lahko tudi malce dlje.


Oblikovanje: 

Testo nato razvaljamo med dvema kosoma papirja za peko na velikost pekača.


Pekač nato skupaj s testom postavimo za dobro uro na hladno.


Peka:

Po počitku na hladnem testo za pito slepo spečemo v prej dobro ogreti pečici na 180 stopinjah, da nežno porjavi, pribl. 20-25 minut.


LEŠNIKOVA KREMA 

Za pripravo lešnikove kreme potrebujemo 250 g čičerikine Rikotte, 250 g praženih lešnikov, 50 g nerafineriranega rjavega sladkorja ali javorjev sirup in ščepec soli. Sami smo v receptu uporabili Sevniške lešnike, ki so superiorni in slovenske pridelave. 


V zmogljivem blanderju vse sestavine zmešate do gladke paste. Po želji si lahko kremo dodatno začinite s cimetom, kakavom, čilijem...itd. POMARANČNA KREMA


Kremo smo na Graški Gori pripravljali jeseni, ko nismo vedeli kaj bi z domače pridelanimi in aromatično dišečimi kutinami. Dobili smo v dar gajbico primorskih pomaranč in ideje so se pričele kresati. 


Ob kuhanju marmelade vsi pomislijo na goro sladkorja in tudi sami se ga izogibamo. Tokrat smo uporabili za kuhanje naš domač jabolčni sok s katerim smo prekrili kutine in pomaranče v razmerju 1:1. Kutine smo seveda olupili, izrezali sredico in ker vsebujejo veliko pektina, smo jih dodali nekoliko več v recepturo zaradi kremaste teksture in daljše obstojnosti. Ekološke pomaranče smo predčasno namakali v vodi čez noč, da izgubi olup grenkobo. Uporabili smo cele pomaranče zaradi aromatičnosti olupa, porezali peclje, jih narezali na manjše krhlje in jih spravili v lonec. 


Od začimb smo dodali v lonec v možnarju zdrobljen kardamon, janeževa semena (lahko tudi zvezdasti janež) in cimet. Predlagamo, da začinite po svojem občutku, postopoma dodajate začimbe in uravnate okus po lastni meri. 


Sadje kuhajte 3-4 ure,  po potrebi dodajajte jabolčni sok in pazite, da se vam ne prižge. Sadje mora popolnoma razpasti, tekočina mora izpareti, dokler ne dobite dovolj goste sadne pulpe. Po kuhanju zmes ohladite in v procesorju zmešajte do gladke mase. Za shranjevanje in pasterizacijo predlagamo, da maso vročo zmešate s paličnim mešalnikom in jo v razgrete kozarce vložite za ozimnico. Uživajte v kremi / marmeladi brez sladkorja. 


 

Anita in MartinP.s. Če jo boš zdrožil/-a, naju označi v objavi Graška Mountain Farm  in Anita Šumer - drožomanija .

Nič ne škodi, če pito podeliš še s kom ;)


P.s.s. Za več podobnih kulinaričnih akrobacij sledi obema profiloma.