PIRE S SLADKIM KROMPIRJEM, KISLO REPO IN BUCKOM


Tokratno slovo od zime bo začinila krepka jed iz kisle repe s krompirjem in Buckom. Ob pripravljanju te jedi se nam je stožilo po tisti pravi zimi, ki z lahkotno belo odejo sili zemljo in vse nas v mirovanje in zaziranje vase. Kisla repa nas kaj hitro popelje v kuharske navade naših prarodov. Slednji so dobro vedeli, da je polna vitaminov in mineralov, obenem pa ima zelo nizke kalorične vrednosti. Je polna antioksidantov, upočasnjuje staranje, prehranske vlaknine pa poskrbijo za boljšo prebavo. Zaradi spodbujanja izločanja toksinov iz prebavnega trakta ji lahko rečemo tudi gospa “razstrupljevalka”. Skupaj v kombinaciji s pirejem iz sladkega krompirja, ki se bohoti z vitaminom A, ogljikovimi hidrati in vlakninami, kisla repa kar vriska od veselja. Ta magičen tris pa dobi ravno s popečenim ajdovim valjem -  Buckom konkretnega spremljevalca, ki jed podpre vizualno, omili in nadgradi okus kiselkaste repe, s sladkastim pirejem s svojo robusno in mesnato dimenzijo.

Za pripravo kisle repe potrebujemo:

kislo repo
sojin jogurt
lovorjev list
poper
kajenski poper
muškatni orešček

Na olivnem olju popražimo svež česen, dodamo lovorjev list, muškatni orešček in kajenski poper. Nato dodamo vloženo kislo repo, jo dobro premešamo z začimbami v posodi, dodamo sojin jogurt, sol in poper. Vse sestavine pokuhamo 10 min.


Za sladek krompir potrebujemo:

sladek krompir
krompir
ovseno mleko
sveže nariban hren
koprc

Skuhamo krompir in sladek krompir v razmerju 1:1. Dodamo ovseno mleko, sveže nariban hren. Vse skupaj dobro pregnetemo do pire teksture. Na koncu vmešamo koprc.

Dimljen ajdov valj - Buck klasik:

Buck narežemo na enakomerne kolute in jih v ponvi popečemo na malo olja, da se lepo zapečejo.

Vse pripravljene komponente postrežemo lepo razporejene na krožnik - sladek pire, kisla repa z jogurtom in pečeni Buck. Dodamo svež drobnjak ali peteršilj za svežino.

Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Lara Pirc
Keramika: Tri lukne

#buck #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable