PESIN BORŠT Z GLAZIRANIM TEMPEHOM

 

Vem! Sliši se neverjetno mamljivo. In to tudi je! Boršt z rdečo peso je zelenjavna enolončnica, ki je znana zlasti v severovzhodnem delu Evrope. Kuhanje Boršta je postala prava slovanska tradicija. In ker sodimo mednje tudi mi, se podajte v raziskovanje novih slovanskih okusov. Če ste željni črevesju prijazne, resnično zdrave okusov polne in kot pomladna pokrajina slikovite zelenjavne enolončnice, je to pravšnja jed za vas. Jed je slastna, zdrava in konkretna, zato nasiti še tako zahteven in prazen želodček. Sestavine seveda lahko nadomestite s tistimi, ki jih imate v hladilniku in uporabite tako zelo priporočljivo in za človeka nujno potrebno ustvarjalno metodo - improvizacijo.


ENOLONČNICArdeča pesa

krompir

sladek krompir

korenje

čebula

česen v prahu

dimljena paprika

sol, poper, majaron

bel fižol

olivno olje

 


Zelenjavo narežemo na manjše koščke in jo pečemo na malo olivnega olja, dokler zelenjava ne karamelizira. Dodamo česen v prahu, dimljeno papriko in sol. Zelenjavo pečemo in mešamo toliko časa, da se začimbe razpustijo. Zalijemo z vodo ali z zelenjavno jušno osnovo, da se zelenjava skuha in ustvari naravni škrob, ki zgosti juho.


JOGURTNI PRELIV 

sojin jogurt

šalotka

kapre

sol, poper

limonin sokGost sojin jogurt “blendamo” z vsemi sestavinami toliko časa, dokler ne dobimo gladke mase. Le-to dodamo na končano enolončnico v poljubnih količinah.


GLAZIRAN TEMPEH

dimljen tempeh

rožmarin

Tamari omaka

jabolčni kis

javorjev sirup

sveže sesekljan česen

olivno oljeV ponvi na malo olja  popečemo na kocke narezan Tempeh dokler ne rahlo porjavi. Dodamo rožmarin in sesekljan česen, premešamo sestavine, da se okusi začimb premešajo. Na koncu karameliziramo z javorjevim sirupom, Tamari omako in malo jabolčnega kisa.Avtor:  Martin Rojnik

Tekst: Kaja Rojnik

Foto: Lara Pirc


RECEPTURE SO ZAPISANE BREZ GRAMATURE, DA BOSTE PRIČELI RAZVIJATI LASTEN KARAKTER OKUSOV IN UŽIVALI V POZABLJENEM ČUTU, INTUICIJI. VEDNO NAM LAHKO PIŠETE, ČE BOSTE POTREBOVALI KAKŠEN NAMIG ALI USMERITEV. HVALA ZA RAZUMEVANJE. PA BREZ ZAMERE.


#grashka #tempeh #plantbased #recipe #kitchen #food