Vem! Sliši se neverjetno mamljivo. In to tudi je! Boršt z rdečo peso je zelenjavna enolončnica, ki je znana zlasti v severovzhodnem delu Evrope. Kuhanje Boršta je postala prava slovanska tradicija. In ker sodimo mednje tudi mi, se podajte v raziskovanje novih slovanskih okusov. Če ste željni črevesju prijazne, resnično zdrave okusov polne in kot pomladna pokrajina slikovite zelenjavne enolončnice, je to pravšnja jed za vas. Jed je slastna, zdrava in konkretna, zato nasiti še tako zahteven in prazen želodček. Sestavine seveda lahko nadomestite s tistimi, ki jih imate v hladilniku in uporabite tako zelo priporočljivo in za človeka nujno potrebno ustvarjalno metodo - improvizacijo.
rdeča pesa
krompir
sladek krompir
korenje
čebula
česen v prahu
dimljena paprika
sol, poper, majaron
bel fižol
olivno olje
Zelenjavo narežemo na manjše koščke in jo pečemo na malo olivnega olja, dokler zelenjava ne karamelizira. Dodamo česen v prahu, dimljeno papriko in sol. Zelenjavo pečemo in mešamo toliko časa, da se začimbe razpustijo. Zalijemo z vodo ali z zelenjavno jušno osnovo, da se zelenjava skuha in ustvari naravni škrob, ki zgosti juho.
JOGURTNI PRELIV
sojin jogurt
šalotka
kapre
sol, poper
limonin sok
Gost sojin jogurt “blendamo” z vsemi sestavinami toliko časa, dokler ne dobimo gladke mase. Le-to dodamo na končano enolončnico v poljubnih količinah.
GLAZIRAN TEMPEH
dimljen tempeh
rožmarin
Tamari omaka
jabolčni kis
javorjev sirup
sveže sesekljan česen
olivno olje
V ponvi na malo olja popečemo na kocke narezan Tempeh dokler ne rahlo porjavi. Dodamo rožmarin in sesekljan česen, premešamo sestavine, da se okusi začimb premešajo. Na koncu karameliziramo z javorjevim sirupom, Tamari omako in malo jabolčnega kisa.
Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Lara Pirc
RECEPTURE SO ZAPISANE BREZ GRAMATURE, DA BOSTE PRIČELI RAZVIJATI LASTEN KARAKTER OKUSOV IN UŽIVALI V POZABLJENEM ČUTU, INTUICIJI. VEDNO NAM LAHKO PIŠETE, ČE BOSTE POTREBOVALI KAKŠEN NAMIG ALI USMERITEV. HVALA ZA RAZUMEVANJE. PA BREZ ZAMERE.
#grashka #tempeh #plantbased #recipe #kitchen #food