Pepperoni pizza s pikantnim Buckom, ohrovtom in kislo smetano

 

Sama zgodovina pizze sega v sam začetek 19. stoletja, izvira pa iz južne Italije. Ploščat kruhek z različnimi nadevi – so ljudje skoraj po vsem svetu pri­pravljali že od neolitika. Resnica je ta, da so tovrstne obložene kruhove “pite” uporabljali v vsem Sredozemlju, saj so presežke sezonske zelenjave kot so paradižnik, artičoke, melancani in paprika enostavno želeli porabiti na preprostih jedeh. Tokratno Peperoni pizzo s pikantnim Buckom, ohrovtom in kislo smetano smo si zamislili kot povezovalno in družabno saj se skupaj s pomladjo ponujajo tudi vse pogostejše priložnosti za druženja, piknike zunaj v naravi. Hkrati pa je pizza kot taka tako zelo popularna jed, da ob njej zadrgetajo tako najmlajši kot najstarejši člani naših ljubih družin. Pikantno noto Peperoni pizzi daje naš dimljen ajdov valj Buck pikant. Ajda namreč poleg dejstva, da je prava lepotica v rastlinskem kraljestvu izstopa tudi po hranljivosti. Hladno luščena ajda je namreč bogat vir beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov.

Potrebujemo:
ajdov dimljen valj - Buck pikant
testo
sojin jogurt ali sojino skuto
kodrolistnat ohrovt
pelate
paradižnikov koncentrat
rjavi sladkor
olivno olje
česen
origano
limonin sok
sol
poper

Priprava posameznih komponent:
1. Paradižnikova omaka:
Pelate, paradižnikov koncentrat, rjavi sladkor, olivno olje, česen, origano, sol in poper zmešamo v mešalniku.

2. Testo:
300 g moka Tip 00
5 g suhega kvasa
0,75 dl olivnega olja
4 ščepce soli
550 ml vode

Vse sestavine za testo, razen soli, zmešamo in ga pustimo odležati 30 min. Po tem času dodamo sol in s tehniko “stretch and fold”, kar pomeni zelo nežno prelaganje in ne gnetenja testa v skledi, testo zrahljamo. Nato testo pustimo shajati okoli 3 ure. Na vsako uro  s testom naredimo “stretch and fold”.

3. Chips kodrolistnatega ohrovta:
Liste kodrolistnatega ohrovta osmukamo iz stebla in ga na olivnem olju popečemo in solimo.

4. Kisla smetana iz sojinega jogurta:
Sojinemu jogurtu dodamo limonin sok in sol, da dobimo gladko kremo.

5. Buck pikant:
Narežemo ga na kolute in ga narahlo pokapljamo z olivnem oljem, da se ne presuši.

Priprava:
1. Testo oblikujete in ga raztegnete čez pekač do roba. Testo premažemo s paradižnikovo omako in po njemu razporedimo na kolute narezan Buck, ki smo ga predhodno pokapljali z olivnim oljem, da se ne presuši. Pečemo cca 20 min na 240ºC.
2. Ko je pizza pečena, nanjo razporedimo predhodno pripravljen čips iz kodrolistnatega ohrovta in jo okrasimo z “otočki” smetane.

Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Lara Pirc
Keramika: Tri lukne

#buck pikant #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable