OYSTER JERKY BURRITO S KIMCHIJEM

 

      Tokratna barvitost in pestrost okusov jedi nas bo popeljala na majčkeno popotovanje. In sicer bomo odpotovali na južnoameriški kontinent, natančneje v Mehiko. Z barvitim burritom boste navdihnili tako zahtevnejše odrasle gurmane kot mlajše nadobudneže. Ker si jo lahko posameznik sestavi, pripravi in zvije po svojem okusu in sam, je primerna za vsa medgeneracijska druženja, lahkotne piknike in rojstnodnevne zabave, kjer si želite uživati s povabljenimi gosti na lahkoten način. Burrito se od tacosa razlikuje po tem, da tortilja povsem ovije nadev, medtem ko je pri tacosu nadev na koncu zvite tortilje viden. Mehiški burrito je običajno polnjen z mehiškim rižem, rdečim fižolom, kuhanim grahom, zeleno solato, salso, guacamolom in sirom. Naš burrito smo sestavili s hišno riževo tortilijo, dimljenim bukovim ostrigarjem in kimchijem. 


      KUHAN RIŽ Z ZELIŠČI

      riž
      česen
      bazilika
      ingver

      Skuhamo riž na zmernem ognju s česnom, ingverjem in baziliko. Riž solimo po okusu.

       
      ZELENJAVNA OSNOVA

      Oyster Jerky
      šalotka
      cvetača
      kapre
      suhi paradižnik v olju
      belo vino
      svež peteršilj
      olivno olje
      sol

      V ponvi zlatorjavo popečemo cvetove cvetače, nato dodamo narezano šalotko, suh paradižnik, kapre in Oyster Jerky. Vse skupaj dobro popečemo , zalijemo z belim vinom, dodamo peteršilj, sol, poper in na rahlo podušimo. 

      ZVIJANJE TORTILIJ Z DODATKI

      kuhan riž z zelišči
      zelenjavna osnova
      riževa tortilja z lanom
      špinača
      majoneza
      rjav fižol
      ketchup/BBQ omaka
      Kimch​i

      Za sestvaljanje burrita postavimo riževo tortiljo na leseno desko, razporedimo žlico majoneze, prekrijemo z svežimi špinačnimi listi, dodamo rižev in zelenjavni nadev z dimljenim bukovim ostrigarjem Oyster Jerky, Kimchi in rjav fižol. Na koncu nadevano tortiljo posujemo z narezanim svežim peteršiljem ter prelijemo z BBQ/ketchup omako. Tortiljo na straneh prepognemo navnoter in jo zvijemo.

      Avtor: Martin Rojnik
      Tekst: Kaja Rojnik
      Foto: Lara Pirc

      #oysterjerky #kimchi #grashka #plantbased #vegan #fermented #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable