OYSTER JERKY BURRITO S KIMCHIJEM

 

   Tokratna barvitost in pestrost okusov jedi nas bo popeljala na majčkeno popotovanje. In sicer bomo odpotovali na južnoameriški kontinent, natančneje v Mehiko. Z barvitim burritom boste navdihnili tako zahtevnejše odrasle gurmane kot mlajše nadobudneže. Ker si jo lahko posameznik sestavi, pripravi in zvije po svojem okusu in sam, je primerna za vsa medgeneracijska druženja, lahkotne piknike in rojstnodnevne zabave, kjer si želite uživati s povabljenimi gosti na lahkoten način. Burrito se od tacosa razlikuje po tem, da tortilja povsem ovije nadev, medtem ko je pri tacosu nadev na koncu zvite tortilje viden. Mehiški burrito je običajno polnjen z mehiškim rižem, rdečim fižolom, kuhanim grahom, zeleno solato, salso, guacamolom in sirom. Naš burrito smo sestavili s hišno riževo tortilijo, dimljenim bukovim ostrigarjem in kimchijem. 


   KUHAN RIŽ Z ZELIŠČI

   riž
   česen
   bazilika
   ingver

   Skuhamo riž na zmernem ognju s česnom, ingverjem in baziliko. Riž solimo po okusu.

    
   ZELENJAVNA OSNOVA

   Oyster Jerky
   šalotka
   cvetača
   kapre
   suhi paradižnik v olju
   belo vino
   svež peteršilj
   olivno olje
   sol

   V ponvi zlatorjavo popečemo cvetove cvetače, nato dodamo narezano šalotko, suh paradižnik, kapre in Oyster Jerky. Vse skupaj dobro popečemo , zalijemo z belim vinom, dodamo peteršilj, sol, poper in na rahlo podušimo. 

   ZVIJANJE TORTILIJ Z DODATKI

   kuhan riž z zelišči
   zelenjavna osnova
   riževa tortilja z lanom
   špinača
   majoneza
   rjav fižol
   ketchup/BBQ omaka
   Kimch​i

   Za sestvaljanje burrita postavimo riževo tortiljo na leseno desko, razporedimo žlico majoneze, prekrijemo z svežimi špinačnimi listi, dodamo rižev in zelenjavni nadev z dimljenim bukovim ostrigarjem Oyster Jerky, Kimchi in rjav fižol. Na koncu nadevano tortiljo posujemo z narezanim svežim peteršiljem ter prelijemo z BBQ/ketchup omako. Tortiljo na straneh prepognemo navnoter in jo zvijemo.

   Avtor: Martin Rojnik
   Tekst: Kaja Rojnik
   Foto: Lara Pirc

   #oysterjerky #kimchi #grashka #plantbased #vegan #fermented #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable