Stopite v stik z nami +386 31 761 936info@graska.si
  

O projektu Graška

Smo otroci gozda, teh travnikov in pašnikov na Graški Gori, teh pogledov na pohorsko hribovje in razburkane koroške pokrajine, smo otroci vseh utripajočih zvezd in tukaj smo doma. Oče nas je učil o odnosu do krajine, mater nas je učila o ljubezni do zemlje, do dela s prstjo in okusa čiste hrane. Ko sezone in leta minevajo, se povežeš z okoljem, z drevesi, s potokom, začutiš vsepovezanost, vseenost. Koliko lepega in mogočnega nam je oče zapustil, da lahko še mnoge generacije živijo s to zemljo, živijo za to zemljo in hranijo lokalno skupnost.

Graška je plod nove generacije, je posledica neobvladljivega trga in negospodarnega ravnanja z naravnimi resursi. Je odgovor na prehransko krizo in izgubljanje stika z naravnim okoljem. Civilizacija se je znašla pred največjo preizkušnjo, na človeku sloni sedaj odločitev, če se bo uspel prilagoditi vse naraščajoči populaciji in vseobsegajočem prostem trgu. 

Človeška kultura je pod vprašajem, zato želimo redefinirati kaj pomeni biti odgovoren do sebe, do okolja in vseh nam bližnjih. Graška se podaja na pot odkrivanja rastlinskih prehranskih potencialov, zagotavljanja distribucije rastlinskih proteinov, razvoja inovativnih polnovrednih živil, obujanja starih tehnik perzervacije, fermentacije vsemogočnih hranil, regenerativnega kmetovanja, gojenja jedilnih gob in gojenje industrijske konoplje. Prostor se bo odpiral za dialog o najbolj perečih kozmičnih vprašanjih in vabimo v goste domače ter tuje ekspertize.

Zopet se bomo učili dihati zmerno, učili se bomo smejati s prijatelji, plesali bomo, kot da plešemo zadnjič, proslavili bomo dobro hrano iz zemlje, uživali bomo ob zamolkli tišini gore, v šumenju lipovih listov v krošnji, v nabritih čričkih v luknjah, ljubili se bomo spoštljivo, objeli z odprtim srcem, zahvalili se bomo in hvaležni bomo ostali. Vse tukaj in samo sedaj v tem trenutku.