Ozadje

          Naša pripoved se prične na osameli gorski kmetiji, v objemu Koroške regije, v najbolj zeleni deželi Evrope, s populacijo le 2 milijonov mežikajočih. Smo otroci teh gozdov, teh travnikov in pašnikov na Graški Gori, teh pogledov na pohorsko hribovje in razburkane koroške pokrajine, smo otroci vseh utripajočih zvezd in tukaj smo doma. Oče nas je učil o odnosu do krajine, mater nas je učila o ljubezni do zemlje, do dela s prstjo in okusa čiste hrane. Ko sezone in leta minevajo, se povežeš z okoljem, z drevesi, s potokom, začutiš vsepovezanost, vseenost. Koliko lepega in mogočnega nam je oče zapustil, da lahko še mnoge generacije živijo s to zemljo, živijo za to zemljo.

          Izziv človeštva 

          Ključno vprašanje današnjega časa je, kako uspešno bomo zavarovali naravne resurse, da bodo lahko bodoče generacije uživale v kakovostni hrani, zraku in vodi. Iz preživetvenega vidika ni večjega izziva za človeštvo. Nikoli končane besedne vojne med vsejedci, vegeterijanci, vegani, pesketerijanci in tistimi, ki se hranijo s sončno svetlobo, so izguba potenciala ljudi, da bi doumeli kako globoko je prehranska in kmetijska industrija potonila.  

          Intenzivno monokulturno kmetijstvo in industrijska živinoreja so spremenili obličje planeta, kjer kraljuje gensko spremenjena krmna koruza, gozdovi nenadzorovano padajo za širjenje pašnih območij, pospešeno izgubljamo rodovitno zemljo in se približujemo brezizhodnemu scenariju za preživetje. Energija sonca se skladišči v obliki ogljika v rastlinah, ki so prav tako tudi glavni proizvodnik proteinov, ključnih hranil za preživetje ljudi. Živali, ki smo jih ogradili 10.000 let nazaj, so postale samo prenosnik hranil, ki jih lahko zaužijemo direktno s polnovredno rastlinsko prehrano in s tem izključimo prenašalca. To se reflektira tako na zdravju ljudi kot tudi na razbremenitvi voda, zraka in zemlje.

          Če nas projekcije učijo, da bo populacija na planetu skokovito narasla do leta 2050, potem je odgovorno od nas, da se prilagodimo in ne izkoriščamo naravnih virov brezmejno, za trenutke užitka, za staro navado. Glavna sprememba prihaja od ljudi, industrija samo sledi potrošnji. Ljudje dandanes smo željni sprememb na bolje, zato je ključno, da trg ponudi prehranske rešitve, ki nosijo obe ključni komponenti, odgovornost ter užitek ob hrani.


          Misija

          Prebivalci planeta se danes soočamo s ključnim izzivom, kako bomo sposobni ob nenasitnosti trga ohraniti dostop do naravnih resursov za vse. Kakšno naključje, da smo se ravno na naši zemlji zgodili mi, kakšen čudež narave, da smo obdani s tolikšnim obiljem, kako smo priviligirani, da se lahko kot civilizacija razvijamo naprej ob vseh teh danostih. Kakor ob bogati pojedini, tudi tukaj človek ne razume nezapisanega pravila, da vzameš samo toliko kot potrebuješ. Človek je edino bitje na planetu, ki tega pravila ne razume.

          Primorani smo bili na gori premišljevati dolga leta, kakšen sistem lahko sploh deluje, kakšen prehranski model bo reševal omenjeno problematiko in je ne še poglobil, s katero prehrano bomo najlažje premostili vse okoljske in zdravstvene izzive. Dovolj študij je bilo predstavljenih, da razumemo prehod na pretežno ali 100% rastlinsko hranjenje kot nujen ukrep. Takšen način prehranjevanja seveda ni efektiven, če trg ponuja procesirane in umetne alternative ali pa proizvajalci vključujejo sestavine, ki so proizvedene na drugem koncu planeta. S tem razlogom moramo pričeti intenzivno razmišljati o regiji, kaj so bogastva, ki nas obdajajo, imeti pregled nad lokalno pridelavo in se soočiti z izzivom, kako transformirati poljščine, da bodo postale nujen vir hranil za ljudi. Edini zares trajnosten način distribucije hrane je znotraj regije, zato moramo ustvariti samozadostne skupnosti z lastnimi prehranskimi verigami. Samo decentralizirana pridelava hrane lahko nudi ljudem dostop do čistih hranil v vseh pogledih.

          Ključni pogledi, ki jih moramo ob tem razmisleku poudariti:

          - Nujen prehod na pretežno ali 100% polnovredno rastlinsko prehrano
          - Decentralizirana pridelava rastlinskih hranil
          - Ponudba naravnih rastlinskih izdelkov brez umetnih aditivov
          - Ustvarjanje odpornih kratkih dobavnih verig
          - Distribucija kakovostnih sestavin znotraj regije

          GRASHKA se zavezuje misiji konstantnemu napredku na področju razvoja naravnih rastlinskih hranil, s pomočjo divjih in udomačenih kultur za fermentacijo ter drugimi naravnimi načini perzervacije hrane. Servirali vam bomo razno okusne recepture, usmerjali vas bomo v procesu prilagajanja na nove pristope v kuhinji, skupaj bomo ustvarili kulinarično renesanso.

          Verjamemo, da je potrebno oblikovati paralelne samozadostne skupnosti, ker se ne moremo več zanašati na togost starega sistema, ki ni prilagojen več našemu času, času, ko bi morali imeti vsi prebivalci planeta dostop do čiste, regionalno pridelane hrane. GRASHKA je v tej spremembi samo delček rešitve, vendar si želimo povezovati s podobno gibajočimi, s katerimi lahko zgradimo učinkovit in odgovoren prehranski model.