Lazanja s čičerikino Rikotto in šparglji
Spomladanska kremozna lazanja s sveže pripravljeno pašto z drožmi, prvimi letošnjimi šparglji, čemažem, vloženim malancanom in kremo iz fermentirane čičerikine rikotte. Za začetek sezone rasti ne potrebujemo ničesar več.

FERMENTIRANO TESTO ZA TESTENINE
(za pekač velikosti 25 cm x 15 cm x 4,5 cm)
100 g pirine polbele moke
75 g svilnatega tofuja
2 g soli
10 g puhastih in mehurčkastih droži
1 noževa konica kurkume
Tofu, droži in sol ter kurkumo fino zblendamo v tekočo zmes. Prilijemo k moki in ugnetemo voljno testo, ki pa bo kar precej kompaktno. Nič bat, po počitku med 4-5 ur na sobni temperaturi se bo tudi testo sprostilo, tudi če bo nekoliko naraslo, je povsem v redu.
Za daljšo fermentacijo ga prestavimo na hladno in pustimo tam vsaj še 12 ur.
Uporaba strojčka za testenine je nadvse priporočljiv. Drugače bomo pa zavihali rokave in z malce ročnega dela in valjarjem testo razvaljali v 5 plošč za lazanjo. Midva sva uporabila najprej nastavitev 2, nato pa še 5 za res lepo tanko testo.
Nasvet: to testo lahko uporabimo tudi za pripravo širokih rezancev, le malce pozornosti bo potrebne pri kuhanju. Fermentirane testenine so namreč skuhane izjemno hitro, tako da jih samo na hitro okopamo v vreli vodi (minutko, dve).
NADEV
15 mladih špargljev
šopek čemaža ali pesta
4 večje rezine vloženega malancana
Šparglje narežemo na kolobarje, po potrebi olesenela stebla predhodno olupimo. Pustimo si lahko tri šparglje za dekorativno pretiravanje. Šalotko na drobno narežemo, jo v rahlem olju popečemo in dodamo šparglje. Želimo zelenjavo fino karamelizirati za poglobljeno mistično izkušnjo.
Svež čemaž fino nasekljamo in na koncu vmešamo v preostanek zelenjave.
BEŠAMEL IZ ČIČERIKINE RIKOTTE IN DROŽI
30 g puhastih in mehurčkastih droži
250 g čičerikine rikotte
3 stroke česna
1.5 skodelica ovsenega mleka
šopek drobnjaka
muškatni orešček
rezina svežega ingver
črn poper, sol
Da bi ustvarili kremozno izkušnjo smo v mešalniku zmešali skupaj rikotto, ovseno mleko, česen, poper, sol, muškatni orešček in ingver, dokler ne dobimo gladke kreme. Na zmernem ognju dodobra ogrejemo zmes, dodamo droži in vmes nenehno mešamo, da se bešamel lepo zgosti. Na koncu vmešamo sveže rezan drobnjak.
KOMPOZICIONIRANJE
Sveže testo obrežemo, da bo pasalo v obliko pekača, ki ga predhodno naoljimo. Prvi nivo testa prekrijemo z bešamelom, nato gradimo plasti z malancani, mešanico špargljev in čebule ter čemažem. Kremo nanesete sprva na testo, potem še na zelenjavno plast in tako ponovite do željene višine, lahko tudi v nebo. Mi smo uporabili 5 plasti testa in vmes enakomerno razporedili vsebino, ker nismo visokoleteči ptiči. ;) Na koncu nanesite plast kreme, okasrne šparglje lahko dodate pred ali po peki.
PEKA
Pečite lazanjo na temperaturi 180 stopinj celzija, 45 minut oz dokler ni skorja zlato rjava.
Anita in Martin
P.s. Če jo boš zdrožil/-a, naju označi v objavi Graška Mountain Farm in Anita Šumer - drožomanija
P.s.s. Za več podobnih kulinaričnih akrobacij sledi obema profiloma.