Hrustljavi Chiko utopljen v oblaku

 

So dnevi tukaj in tam, ko tudi sami radi grešimo, ko brokoli terapija enostavno več ne zaleže. Celotno telo kriči po praženi, hrustljavi, grickajoči izkušnji, pomočeni v bel kremast bohoten oblak oljnih molekul, obogaten s svežimi vrtnimi zelišči. Kremoznost sama ni dovolj, spustiti se želimo vse do dna, kjer nas pričaka prav lepo razgiban umami okus demi glaze omake in koncentrirane esence paradižnika. Sedaj imamo vse, da preživimo ta deževen dan.

Chiko v penko drobtinah

1 skoledica penko drobtin ali grobo mletih suhih ostankov kruha
1/2 skodelice navadnih drobtin
1/2 skodelice koruznega škroba
1 skodelica vode
Začimbna mešanica: curry, kurkuma, muškatni orešček, sol, poper
Sončnično olje za cvrtje

V vodo vmešamo koruzni škrob, da dobimo gladko maso brez grudic. Zmešamo drobtine in začimbno mešanico. Chiko narežemo na palec dolge palčke,  uporniki lahko uporabite tudi dimenzijo sredinca. Palčke pomočimo v maso s koruznim škrobom in nato v naše aromatizirane začimbe. Olje segrejemo na 175C in ocvremo do zlato rjave barve.

Zeliščna majoneza 

1/2 dcl sojinega mleka (brez dodanega sladkorja)

2 dcl sončničnega olja (po možnosti hladno stiskano)
Sok cele limone
Gorčica mleta
Polna zbita pest bazilike
Polna zbita pest peteršilja
Polovica pesti luštreka
Sol, poper 

Za miksanje potrebujemo palični mešalnik. V ožjo in visoko posodo dodamo sojino mleko. Nato v tankem curku dodajamo olje vse dokler se ne zgosti masa do poljubne konsistence. Nato dodamo sok limone, kjer se bo masa še dodatno zgostila. Za pravšnjo kremoznost dodajte še nekaj mleka. Na koncu dodajte začimbe, senf in zelišča. Vse skupaj zmešajte, da dobite lepo dišečo in zeleno obarvano majonezo. 


Zelenjavni demi glaze

3 korenčki
2 čebuli
1 gomolj zelene
Češnjev paradižnik
Česen cela glava
Kombu alga (ni nujna)
Paradižnikov koncentrat
Olivno olje
3 dcl Rdečo vino
5 dcl vode
1 dcl tamari omaka
Timijan


Vso zelenjavo na grobo narežemo in jo v bovli zmešamo z vsemi začimbami, paradižnikovim koncentratom in oljem. Vse dobro premešamo, zmasiramo zelenjavo dokler se ne sprosti. Pečemo v pladnju vsebino cca 45 min na 170 C. Zelo pomembno je, da spremljate peko in pečete zelenjavo vse do točke, ko močno karamelizirajo sladkorji, vendar ne do zažgane stopnje. S tem bo pridobila omaka globoke okuse. Zelenjavo postrgamo iz pladnja v večjo posodo, dodamo alge, vino, tamari omako in vodo. Če imate na voljo sveže začimbe, ne skoparite. Kuhajte minimalno 90 min in nato s cedilom ločite tekočino od ostalega. Za naravno redukcijo boste morali kuhati še vsaj 90 min, za hitrejšo verzijo predlagamo, da zgostite omako s koruznim ali riževim škrobom. Kislino lahko uravnate dodatno na koncu z najljubšim kisom.


In dober tek vam želiva,

Martin in Anita