DIVJA ZELENA RIŽOTA S CHIKO KOCKAMI

 

Tovrstna rižota je idealna za razstrupljanje telesa, saj se v njej skrivata dve pomladni divji in tudi zelo zdravilni rastlini, ki jih z malo smisla za avanturistično iskanje lahko naberete kar sami. Jed je primerna tudi za vse tiste, ki na pomlad želite poskrbeti za lahkotnejše počutje, pomoč jetrom pri razstrupljanju in procese pomlajevanja, ki se zgodijo ob le-tem. Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti kot nizkokalorična vrtnina zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet, hkrati pa so izjemno bogat vir vitamina K, folne kisline ter železa. Čemaž deluje razstrupljevalno, je naravni antibiotik in je idealen za obnovitveno spomladansko kuro. Učinkovito čisti kri, prebavila, sečila, dihalne poti in kožo. Čičerikin blok pa je nekaj kar nujno sodi zraven kot uravnoteževalec in dopolnjevalec te zelene rižote, saj s svojo fermentirano dimenzijo mlečnokislinskih bakterij naredi sicer težje prebavljivo čičeriko lažje prebavljivo. Ko ga popečete v ponvi do zlato rumene barve, pa ni besed za opis te nebeške hrustljavo kiselkaste omame.

Sestavine:
Chiko - fermentiran čičerikin blok
Šparglji
Čemaz
Špinača
Bazilika
Ovsena smetana
Sol, poper

1. Šparglje olupimo in narežemo na manjše koščke. Manjši delež čemaža s šparglji prepražimo na olivnem olju, dodamo riž in zalijemo z dvojno količino vode. Namesto dela vode lahko uporabite belo vino za dodaten okus. Kuhamo v zaprti ponvi na zmernem ognju.

2. V blenderju zmešamo smetano, čemaž in baziliko, da dobimo zeleno pasto.

3. V zadnji fazi kuhanja riža vmešamo na rahlo zeleno pasto in pokuhamo se nadaljnjih nekaj minut, da dobimo kremasto zeleno rižoto.

4. V ponvi popecite Chiko kocke na olivnem olju do zlato rjave barve.

5. Rižoto postrezite v globok krožnik, dodajte Chiko kocke in liste bazilike.

Uživajte in pazite, da se ne popackate z zeleno :).

Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Lara Pirc
 

#chiko #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable