BALKAN SOUL MIX

 

Ob kreiranju balkanske pojedine za dušo in telo nas je naš prebujajoči se arhetipski gen popeljal daleč na jug, h našim jugoslovanskim koreninam, katerih tradicija narekuje šibenje miz pod težo slastnih, krasno mastnih, dimljenih, hrustljavo zapečenih in barvitih dobrot. Naši južni bratje tudi zelo dobro vedo kako zares uživati, se mastiti, smejati, družiti, veseliti življenja  in se ga tudi dodobra nasititi. Balkanska mešana pojedina je namenjena številčnejšim zasedbam konkretnih jedcev - tako prijateljev kot družinskih članov. Tokrat smo stremeli k temu, da se na mizi zvrstijo različne dobrote, med katerimi lahko vsak zase najde svojo ultimativno izbranko ali izbranca, ki ga bo popeljal v novo dimenzijo Grashkinih širjav (pri)peke. Med tokratnimi glavnimi junaki piknik zasedbe so naši najbolj pekovsko narvnani produkti: Chiko, Buck, dimljen Tofu in Tempeh.

Slogan tokratne "grill balkan soul mix ideje" za najbolj južno ali severno vas pa je:
Če vam ga tudi fejst seka, za vas prava bo Balkan soul mix (pri)peka!


POTREBUJEMO:
Kimchi
Žar mix:  Dimljeni tempeh "čevapi", pečen dimljen Tofu, Chiko in Buck
majoneza
ketchup
ajvar
zelje
bučke
šparglji
rdeča paprika
blitva
šalotka
rdeča čebula
bukov ostrigar
sojin jogurt
limona
česen
sol
drobnjak
vložene paprike
lepinje

CHIKO RICOTTA:
drobljen Chiko
limonin sok
česen
drobnjak
sol
majoneza

PRIPRAVA HRANE:
Tempeh narežemo na trakove in namočimo v rdečepesin sok. Kolut zelja narežite na cm debelo, papriko na trakove, klobuke bukovega ostrigarja natrgajte na željeno velikost, bučke narežite na rezine in pripravite liste sveže blitve. Chiko in Buck narezite na željene trakove oz. kolute, mariniran Tempeh v soku rdeče pese pa na debelino “čevapov”.

Vso narezano zelenjavo, bukovega ostrigarja, Grashkine produkte popečite in na piknik dekico ali omizje zložite po želji in planite dragi naši ljudje :)!

Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Sara Bunjevčević
Keramika: Tri lukne


#buck #chiko #kimchi #tempeh dimljen #tofu dimljen #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #eurpeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritius #wholeplantbased #agriculture #sustainable