ALFREDO TESTENINE Z OYSTER JERKY IN CVETAČNO KREMNO OMAKO

 

Sama idejna zasnova za alfredo omako kakopak izvira iz sosednje Italije, natančneje iz Rima, kjer so gurmansko navdahnjeni sosedje, vedno za en korak pred ostalimi svetovljani, razmišljali o možnostih za polnovreden, zdrav, hiter in slasten testeninski obrok. Alfredo spada med eno naših najljubših omak za veliko testeninsko skledo, v katere raznolikost okusov se bomo lahko potopili na popoldne ali na večer, lepo v miru in povsem zavestno navzoči ob metamorfoznem popotovanju testeninske omame v medceličnino naše prebavne biti. Omaka je zelo bogata, hkrati pa z vidika prebave prizanesljiva za večerni obrok. Pri tej testeninski skledi pa se nam najbolj dopade čas za pripravo, ki znaša slabih 20 min.

Cvetačna kremna omaka:

ovsena smetana
sol, poper
muškatni orešček ali piment
cvetača
gorčica

V pečici predhodno popečemo cvetačo, da karamelizira ali pa jo oparimo v parilniku. V mešalniku nato zmešamo pečeno ali oparjeno cvetačo, sol, poper, muškatni orešček, dodamo gorčico in ovseno smetano. Vse sestavine mešamo, dokler ne dobimo kremaste goste mase.

Pri nadaljnji pripravi potrebujemo:
olivno olje
česen
dimljen bukov ostrigar Oyster Jerky
testenine pene
svežo špinačo
grah
peteršilj

Na olivnem olju prepražimo česen in Oyster Jerky ter dodamo grah. Na koncu dodamo svežo špinačo, dodamo predhodno kuhane pene testenine in prelijemo s cvetačno kremno omako. Po vrhu posujemo narezan svež peteršilj ter po želji še Oyster Jerky.

Avtor: Martin Rojnik
Tekst: Kaja Rojnik
Foto: Lara Pirc
Keramika: Tri lukne


#oysteryerki #grashka #plantbased #vegan #food #organic #regional #local #europeanunion #greendeal #fromfarmtofork #healthy #nutritious #wholeplantbased #agriculture #sustainable