Ajdovi štruklji  


Če sprejmemo dejstvo, da bi moral vsak Slovenec vsaj enkrat na Triglav, potem se lahko strinjamo, da bi moral vsak vsaj enkrat doživeti eno od mnogih variacij štrukljev. Vsaka slovenska pokrajina jih polni drugače, jih zvija drugače, jih kuha drugače. Najlepše spoznanje je to, da jih sami odkrivamo ponovno, z novimi neklasičnimi polnili, z lokalnimi ekološkimi mokami, s fermentiranim testom z drožmi. Očitno bo odkrivanje trajalo v neskončnost, zato vas vabimo, da se nam pridružite na tej poti.  

AJDOVO TESTO Z DROŽMI (za 2 srednje velika štruklja, dolžine prib. 15 cm)

100 g ajdove moke

200 g vode

2 ščepa soli

100 g pšenične bele moke

40 g puhastih in mehurčkastih droži

Ajdovo moko na suho popražimo v ponvici. Odstavimo in zalijemo z vodo, v kateri smo raztopili sol. Dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo kakšnih 15 minut, nato dodamo še belo pšenično moko in ugnetemo testo.Ko se testo nekoliko ohladi, vanj vmasiramo droži. Nič hudega, če se bo testo malce lepilo, po potrebi lahko dodamo še malce moke. Nepredušno pokrijemo in pustimo pribl. 3-5 ur na sobni temperaturi, nato testo prestavimo čez noč na hladno. Testo bo nekoliko naraslo in prav je tako.


POLNJENJE Z RIKOTTO IN OREH

150 g fermentirane čičerikine rikotte

150 g sojinega jogurta

100 g nasekljanih orehov 

200 g mletih orehov 

30 g rjavega sladkorja ali sirupa

1 čajna žlička cimeta

ščepec soli 


Vse sestavine zmašemo skupaj v gladko maso in jo pripravimo za zvijanje štrukljev. 

 

DROBLJENEC IZ SONČNI C

50 g masla alsan 

100 g praženih in mletih sončnic

pest žajbljevih listov 

20 g rjavega sladkorja ali sirupa 

Sončnice segrejemo na maslu alsan, dodamo žajbelj in sladilo. Drobljenec pražimo pribl. 3 min, da sladkorji lepo karamelizirajo. 

SESTAVLJANJE

 
Delovno površino dobro pomokamo z ajdovo moko. Testo tanko razvaljamo na največ pol cm debeline. Razporedimo nadev z orehi in rikotto enakomerno po celi površini. Pustimo le spodnji rob pribl. 2 cm brez nadeva, da ga lahko po zvijanju zapremo. Testo z nadevom zvijamo v obliki rolade. Zadnja dva centimetra testa lahko tudi premažemo z vodo, da se bo štrukelj lepo zalepil skupaj.

Polnjeni štrukelj preložimo na folijo za živila. Midva sva ga zaradi lažjega rokovanja razdelila na dva dela. Vsak del dobro zatesnimo in ga zavijemo v živilsko folijo, konca zavežemo. Preložimo v vrelo vodo in kuhamo pribl. 25-35 minut na srednje visoki temperaturi.

Ko so štruklji kuhani, jih pustimo, da se malce ohladijo, tako jih bomo laže rezali. Nato jih narežemo na rezine in narahlo popečemo na ponvi, lahko dodamo malo maščobe, da ustvarimo hrustljavo skorjico. Na krožniku prelijemo štruklje z drobljencem. Lahko dodamo sezonsko sadje, kot so jagode, zrelo melono, borovnice … itd. 

Sfermentirani pozdravi,

Anita in Martin

P.s. Če jo boš zdrožil/-a, naju označi v objavi  Graška Mountain Farm in Anita Šumer - drožomanija 

P.s.s.  Za več podobnih kulinaričnih akrobacij sledi obema profiloma.